
BİLEK PARTNER
SAGLINIZ BIZIM ICIN ONEMLI

HAKKIMIZDA
Biz, Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliÄŸi bölümü lisans öÄŸrencileriyiz. 2018-2019 eÄŸitim yılı bahar döneminde almış olduÄŸumuz Proje dersi kapsamında bir araya gelerek Bilek Partner adını verdiÄŸimiz bu projeyi yaptık.
Projemizi 5 farklı modüle bölerek ilerledik:
• Donanımı hazırlayıp sensör baÄŸlantılarını yapan ve dış malzemeyi hazırlayan Donanım Modülü
• Sensör verilerini iÅŸleyip mikro iÅŸlemcinin ana kontrolünü saÄŸlayan SENSOR Processing Modülü
• Hareket algılanması, adım ölçer ve verilerin anlamlandırılmasını saÄŸlayan Main Logic Modülü
• Mobil uygulamayı tasarlayan, diÄŸer parçalarla baÄŸlantısını saÄŸlayan ve grafiklerini hazırlayan MOBİL
• WiFi server yapısını hazırlayıp diÄŸer modüllerle çalışmasını saÄŸlayan ve grafiklerini oluÅŸturan WiFİ Server Modülü
Dönem içerisinde projemize danışmanlık eden Prof. Dr. Erkan ZERGEROÄžLU hocamıza teÅŸekkür ederiz.
GÖRSELLER
Proje süreciyle ilgili bazı görseller...
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|
PROJEMİZ
PROJE ÖZETİ
Bilek Partner’in amacı, müÅŸteriye ait olan verileri toplayıp, müÅŸterinin yaptığı fiziksel aktiviteleri anlaşılır bir arayüz ve grafiklerle kullanıcıya sunmaktır. Cihazımız bir ESP32 ile çalışmakta olup kullanılan sensörler ile kalp atışının algılanması, vücut sıcaklığı tespiti, adım tespiti ve aktivite belirlenmesini tespit edebilmektedir. Bu iÅŸlemlerin sonucunda elde edilen veriler Android tabanlı bir telefon/tablet üzerinden grafikler ve animasyonlar ile kullanıcı dostu bir ÅŸekilde gerçek zamanlı olarak yansıtabilmekteyiz.
Verilerimizi WiFi Server’da tutup anlık veriler hariç cihazlarda depolama yapmamaktayız. Cihazdan alınan sensör verileri anlık olarak Bluetooth ile mobil uygulamaya veri paketleri yollamaktadır. BelirlediÄŸimiz belli aralıklarda ise bu veriler WiFi servera depolanmaktadır. Bu Aleti kullanan kiÅŸinin vücut sıcaklığı, kalp atışı (BPM), anlık durumu (yürüyor, koÅŸuyor, duruyor, merdiven çıkıyor gibi) gibi veriler elde edilecektir.
Bu gibi veriler sayesinde kalp atışı bozukluÄŸu, adım sayısı, aşırı yüksek veya düÅŸük vücut sıcaklığı durumları fark eden algoritmaları gerçekleÅŸtirmeyi baÅŸardık. Tüm kod açık kaynak dağıtım yapısında olduÄŸu için ileri de eksiklerini gidermek/özellik eklemek mümkün olacaktır.
​
AMAÇ VE HEDEFLER
Bilek Partner ile kullanıcı günlük, haftalık ve aylık ve yıllık fiziksel aktivite verilerinin anlık takibini saÄŸlayacaktır. Kullanıcı android cihazı üzerinden anlık kalp ritmi, yaklaşık vücut sıcaklığı, kiÅŸinin yürüyüp yürümediÄŸini veya koÅŸup koÅŸmadığını anlama, merdiven çıkıp çıkmadığını anlama gibi verilerine ulaÅŸabilmektedir. Topladığı bu verileri kullanıcıya rahat ulaşılır ve anlaşılır grafikler ÅŸeklinde sunar
​
Kullanıcı portfolyosu;
• Fiziksel aktivitelerinin dağılımını incelemek isteyenler
• Yaptığı aktivitelerin zamana baÄŸlı olarak dağılımını analiz etmek isteyenler
​
​
YÖNTEM
​
Projenin donanım kısmında mikrokontroller olarak ESP32 Master kullanıldı. Master-Slave iliÅŸkisi kullanılarak baÄŸlanıldı, Esp32 master olarak seçildi.Paralel baÄŸlı olan pillerimizin voltajı 3.7 V olduÄŸundan ve sıcaklık, nabız, bluetooth , OLED 5V ile beslenmesi gerektiÄŸinden, 5V voltaj yükselticiye ihtiyaç duyuldu ve 5V DC-DC voltaj yükseltici devreye eklendi. 3 adet anahtar kritik donanımlara baÄŸlanıldı, birinci anahtar devre için on/off anahtarı, ikinci anahtar (kırmızı kollu olan) çok enerji tükettiÄŸinden ötürü bluetooth modülüne baÄŸlı anahtar, üçüncü ise sesini kapatmak için buzzera baÄŸlandı.Pilin voltaj durumunun anlaşılması için analog ÅŸekilde okuma yapan devre kuruldu ve kritik durumlarda (pilin voltajının 3.3 V den aÅŸağı düÅŸmesi veya 4.1'den yukarı çıkması) android cihaza ve wifi servera gerekli bilgi verildi. Pillerin stabilizasyonu için pil yuvaları kullanıldı ancak bu büyüklüÄŸü ve ağırlığı artırdı.
​
Projenin amaçları doÄŸrultusunda gerekli olan donanımın yanı sıra ekstra olarak micro usb ÅŸarj modülü(discharge ve overcharge korumalı) , 5v voltaj yükseltici(1200 mA) , 3 adet switch , 2 adet 3.7 v li-ion tekrar ÅŸarj edilebilir 18650 3000mA pil (batarya çalışma süresini artırmak amacı ile paralel baÄŸlı ), bir geliÅŸtirme kartı(Esp32) , bir bluetooth modülü(HC06) , nabız(MAX30100) , sıcaklık(LM35) ve ivme ve gyroscope modülü(MPU6050) , buzzer , 128x64 OLED baÅŸarı ile baÄŸlandı.
​
​Programın akışında 400 milisaniyede bir toplanan sensör bilgileri bluetooth üzerinden anlık olarak gönderilir. Wifi modülü için her iki saniyede bir toplanmış olduÄŸumuz beÅŸ adet veri içeren paketi servera baÄŸlanarak gönderiliyor, eÄŸer üründe wifi baÄŸlantısı yoksa bir kere baÄŸlanmayı dener uygun wifi baÄŸlantısı varsa server ile iletiÅŸim kurup veriyi gönderir. 400 milisaniye içerisinde nabız verisi gürültülerden arındırılıp optimize edilerek ortalama nabız verisini oled ekran, server ve androide göndermek üzere paketleniyor. Ürün aynı zamanda sensörden aldığı sıcaklık bilgisini donanım ısısı olarak ayrıca bu paketin içine koyup göndermektedir, sonuç olarak 2 adet sıcaklık bilgisi ile nabız, ivme, gyro, batarya durumu olmak üzere 10 adet data, eÅŸ zamanlı olarak senkronize bir ÅŸekilde Wifi üzürinden servera ve Bluetooth üzerinden android uygulamaya gönderiliyor.

-
X, Y ve Z eksenlerinde ki anlık ivmeler üzerinden her ikili eksen kombinasyonuyla 3 düzlem oluÅŸturuluyor ve her bir düzlem üzerinde ki anlık açısal ivme, pisagor metoduyla hesaplanıyor
-
Bu veriler kullanıcının kolunun o düzlem üzerinde ki anlık hızını tahmin edilmesini saÄŸlıyor
-
Motorun dönme hareketi sonucu makaraların da yardımıyla istenen hareket saÄŸlanmıştır.
-
Bu aktiviteler: Merdivende hareket, yürüme, koÅŸma ve sabit kalma bu ÅŸekilde tahmin edilebilmektedir.
-
Anlık,günlük,haftalık adım sayısı kullanıcıya Z ekseninde ki ivme deÄŸiÅŸimleri sayesinde algılanıp mobil uygulama aracılığıyla gösterilmektedir.
-
Kullanıcının saatlik,haftalık verileri grafiksel olarak inceleyebileceÄŸi grafik ekranları hem WiFi server hem Mobil uygulama üzerinde bulunmaktadır.
GRUBUMUZ
Proje grubumuzun üyeleri
